Guide: Ryd op i din gamle garderobe

Efteråret nærmer sig, og det betyder nye farver, items og styles. Væk med shorts, T-shirts og andet sommertøj, og ind med jakker, strik og andet varmt og ikke mindst stilfuld vinterfashion. Inden du begiver dig af sted på jagt efter efterårets og vinterens (bogstavelig talt) hotteste trends, er det en rigtig god idé at få ryddet ud i din garderobe, hvis du ikke har gjort det i lang tid – og det kigger vi nærmere på i denne artikel. Måske finder du noget, som er blevet moderne igen, så du ovenikøbet kan spare lidt penge?

Du behøver ikke at smide ud

Selvom retro er in, er der bare noget tøj, som aldrig kommer på mode igen – ja, du har sikkert også iklædt dig noget, du helst vil glemme nu. Selvom det er nærliggende at smide det ud og få det ud af verden, behøver du ikke nødvendigvis at gøre det. Har du kreative fingre, kan du bruge de umoderne items til at sammensætte noget nyt. Du kan selvfølgelig også forsøge at sælge dit gamle tøj på Trendsales eller Facebook eller give det til et familiemedlem.

Alternativt kan du donere det til Røde Kors eller andre genbrugs-/humanitære organisationer, så tøjet får et nyt liv. Tøj med revner, sprækker eller lignende behøver heller ikke at havne i skraldespanden – det samme gælder tøj, der lige er blevet et nummer for stort eller småt. Bor du i en af de større byer, er det nemt at svinge forbi en skrædder og få lagt nogle gamle bukser eller en blazer op til en overkommelig pris.

Smid, saml og sortér

Er du, som danskerne er flest, har du sikkert bunker af tøj inde bagerst i skabet, som ikke har set dagens lys i lang tid. Planlægger du en grundig oprydning, er der ingen vej uden om også at få ryddet op i de fjerne afkroge. Smid alt tøjet på gulvet, og start fra en ende af. Her samler du først og fremmest tøjet i bunker af bukser/jeans, trøjer, skjorter mv.

Når du har gjort dette, gennemgår du de enkelte bunker og sorterer i, hvad du gerne vil beholde, og hvad du godt kan undvære. Måske opdager du den skjorte, du egentlig havde glemt, du ejede og elskede? Omvendt kan du også risikere at blive mindet om den tarvelige trend, du var med på. Det er både en effektiv måde at gå grundigt til værks, samtidig med at minderne ofte vælter frem.

Kill your darlings

Mange af os har en tendens til at tro (nok snarere håbe), at man kommer til at bruge noget igen – eksempelvis den skriggrønne sweatshirt eller de der højtaljede bukser, der var fede i 2010. Selvom det måske også er tilfældet, og at du for alt i verden ikke skal smide noget ud, hvis du vil bruge det, er det vigtigt ikke at være for stædig og gemme alt muligt, der bare optager skabs- eller hyldeplads. Vær selektiv og realistisk – du kommer nok ikke til at bruge de Buffalo-støvler inden for den næste årrække, ligesom ekskærestens forvaskede T-shirt også hører hjemme på et museum frem for dit klædeskab. Kill your darlings – du vil takke dig selv for det.